torsdag 26 oktober 2017

Självförtroende

Jag skrev för ett tag sedan att jag inte ska skriva om mitt mående. Har faktiskt för mig att jag skrev då att jag inte heller skulle skriva om dagens tanke! Men nu har det ju ändå blivit så att jag har skrivit om dagens tanke! Dock handlar de iaf inte om mig personligen! 

Idag har jag tankar kring SJÄLVFÖRTROENDE! Det är svårt att bygga upp! Men åh vad det är lätt att det raseras! Det kan räcka med några ord för att rasera någons självförtroende. Lägger man sedan till att behandla någon illa också...ja, då har man ju verkligen lyckats!  Att behandla illa kan t.ex. vara otrohet, misshandel (fysisk el psykisk), nonchalans m.m. För den som drabbats kan det vara en kamp att bygga upp självförtroendet igen...ibland blir det en livslång kamp! För den som drabbats är det säkert jobbigt att känna sig sämre, värdelös, ful, oattraktiv m.m. Det är säkert väldigt jobbigt att hela tiden jämföra sig med andra. Man vet ju oftast att det är fel att göra! Men det är säkert inte lätt att låta bli. Säkert ekar de där nedlåtande orden eller handlingarna i huvudet på en som gör att man har dåligt självförtroende! Att ha dåligt självförtroende är knappast någon fördel i livet! Som person blir man inte direkt mer attraktiv i andras ögon om man hela tiden säger nedlåtande saker om sig själv. Men fy vad det måste vara svårt att låta bli! Varför kan man då inte låta bli? Tja, min tanke är att man gör det lite omedvetet... som om man på något sätt ropar på hjälp att bygga upp sitt självförtroende! Hur bygger man upp det då? Min tanke är att man  t.ex.tillåter sig att njuta när någon säger något fint till en. Och/eller att man inte skäms för att man söker bekräftelse och att man tar emot den när man får den! Och/eller att man tar professionell hjälp att lära sig att se sig själv på ett bättre sätt. Har man dåligt självförtroende pga något som ens patrner sagt eller gjort kan man kanske prata med sin partner om detta. Det kan ju vara så att ens partner inte är medveten om vad dennes ord eller handling har medfört! 

Mitt stora råd är: Tänk på vad du säger och gör! Var inte en egoistisk skithög bara för att du kan! Egoism är inte alltid positiv...den finns i två "skepnader"! 

Dagens selfie:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar