torsdag 17 november 2016

FÖRR vs NU 1-0

Var det bättre förr? Eller är det bättre nu? Välj själv...jag anser att det FAKTISKT var bättre förr!

För ett tag sedan poppade nedanstående text upp på Facebook igen. Det har den gjort i perioder och varje gång tycker jag den är lika bra!

"Till alla barn som överlevde 60, 70 & 80 talet.
 • Först så överlevde vi att födas av mammor som rökte och drack under graviditeten.
 • De tog magnecyl och alla möjliga läkemedel, åt blue cheese-dressing samt åt tonfisk direkt ur burken, men blev aldrig testade för diabetes.
 • Efter detta trauma blev vi lagd på mage för att sova i en spjälsäng målad i en rosa eller babyblå färg med hög blyhalt.
 • Vi hade ingen barn- säkerhet på medicinburkar, dörrar eller fönster och när vi cyklade hade vi ingen hjälm! För att inte tala om vilken risk vi tog när vi liftade.
 • Som spädbarn och barn åkte man bil utan barnstol, bilkudde, säkerhetsbälte eller airbag.
 • Vi drack vatten direkt ur trädgårdsslangen och inte ur glas eller flaska.
 • Vi delade läsk med flera kompisar och drack direkt ur flaskan och ingen dog av detta.
 • Vi åt muffins, mammas bullar, vitt bröd, riktigt smör och för mycket socker på cornflakes och i långfilen, inte blev vi överviktiga för det! För att vi var alltid ute och lekte.
 • Vi kunde gå hemifrån på morgonen leka hela dagen och kom hem när gatlyktorna var tända.
 • Ingen kunde nå oss på hela dagen och vi var okej!
 • I timmar kunde vi bygga lådbilar av skräp för att sedan åka ned för någon backe och då upptäcka att vi glömt bromsarna.Efter att vi åkt in i träd och buskar ett par gånger lärde vi oss att lösa problemet.
 • Vi hade inga Playstation, Nindendo, X-box, ingen video eller dvd, inga 150 kanaler på tv:n inget surroundljud, cd-spelare inga mobiltelefoner, datorer, inget internet eller msn. Vi hade vänner och dem fann vi utomhus!
 • Vi föll från träd och tak, skar oss, bröt armar och ben, slog ut tänder! Och inte blev någon stämd eller anmäld för det.
 • Vi åt maskar och kakor gjorda av sand eller jord Och inte fortsatte maskarna att leva i magen!
 • Vi fick luftgevär vid 10 års ålder, vi hittade på spel och lekar med hjälp av en pinne och en tennisboll, och fast man sa att det kunde hända, så var det inte så många som fick sina ögon utpetade av pinnar.
 • Vi cyklade eller gick till kompisar, ringde eller knackade på och ibland steg vi bara in och pratade med dem.
 • Fotbollslaget hade uttagningar och alla blev inte uttagna, de som inte blev det fick lära sig att handskas med besvikelsen.Otroligt, eller hur?
 • Tanken på att våra föräldrar skulle stå på vår sida om vi bröt mot lagen fanns inte. De var faktiskt lagens högra arm!
Denna generation har faktisk fostrat dom största risktagarna, problemlösarna och investerarna någonsin. De senaste 50 åren har varit en explosion av uppfinningar och nya idéer.
Vi hade frihet, misslyckanden, framgång och ansvar och vi lärde oss att ta allt detta!
Om du är en av dem så; Grattis!

 Du kanske vill dela med dig av detta till andra som har haft turen att få växa upp som barn den tiden innan advokater och myndigheter reglerade ditt liv för ?ditt eget bästa??"

Visst är den väl bra?! Jag tycker att det daltas/klemas och curlas på tok för mycket idag. Ungar idag får inte lära sig att hantera konflikter och kritik, de ska liksom leva i världar skyddade från verkligheten. De ska liksom bara ha roligt jämt och ständigt och skyddas från allt "farligt". Det är väl bättre att lära barnen t.ex. konflikthantering och att vara på sin vakt i vissa situationer!? Jag menar naturligtvis inte att man ska lämna barnen vind för våg för det är inte heller bra. Utan lagom är bäst. Det ena behöver liksom inte utesluta det andra. Vad barn idag lär sig är att det alltid finns någon där som kan skydda dem. Folk är rädda för allt. Det skapar mer godtrogna ungar, som blockerar att det finns saker i världen att vara kritiska mot, istället för självständiga och förnuftiga människor. Ungarna får inte vara barn på riktigt. Jag tycker att föräldrar idag gör sina barn äldre för fort. De små två-åringarna behöver inte surfplattor. De behöver färgglada, stimulerande och utvecklande leksaker. Det är inte alls farligt att låta barnen använda sin egen fantasi och att hjälpa till och utveckla den. Det gör man inte genom att hela tiden mata barnen med kul saker och förslag på vad barnen kan göra. Tyvärr slutar det ofta med att barnen sätter sig framför TV:n/datorn/telefonen/plattan istället när mamma och pappa inte matar dem med någon aktivitet. Det är inte speciellt utvecklande. I mitt tycke är det fördummande! Men visst, barnen blir ju tekniska. Men, om tekniken dog då? Då klarar sig inte dagens barn! Aldrig förr har väl världens barn varit så överviktiga som de är nu. Ja, det beror på mycket stillasittande framför TV/dator/platta etc. samt att föräldrar idag är så upptagna att de inte hinner laga riktig mat. De blir snabbmat eller halvfabrikat. Inte alls bra.

I det här inlägget har jag säkert provocerat/kränkt någon. Det är naturligtvis inte meningen att kränka någon men jag ber inte om ursäkt för det, för allt handlar om hur du tolkar det du läser! Bli inte så kränkt! Läs igen och försök förstå vart jag vill komma!

Om man inte orkar läsa igen ska jag till viss del förklara:
I det här inlägget har jag generaliserat grovt! Jag vill egentligen bara lyfta fram att lagom är bäst! Läs igen så ska du se att du förstår!

Dagens selfie:

2 kommentarer: