söndag 16 oktober 2016

What doesn't kill you makes you stronger/Det som inte dödar, det härdar...

Så är det ju!

Det som inte dödar, det härdar...

Livet är väldigt olika för olika människor. Det säger sig ganska självt! En del har det lättar än andra i livet.

Jag tänker just nu på hur vanligt psykisk ohälsa är. Och hur lätt det är att hamna där! Psykisk ohälsa... ett begrepp som är väldigt brett. Vad är psykisk ohälsa? Tja, det kan ju vara t.ex psykisk sjukdom/störning, eller något som rubbar det psykiska välbefinnandet (oro, ångest, depression..). Ja, det kan vara så oerhört mycket.

Det är väldigt många i alla åldrar som drabbas av psykisk ohälsa. En del tar sig starkare ur det, en del klarar sig inte lika bra. En del dör. Det är lite tragiskt att det ska behöva gå så långt. Att folk idag, år 2016, inte ska kunna få hjälp i tid. Tänk att psykvården (vården öht) ska vara så underbemannad att det inte finns hjälp att få! Det är fruktansvärt! Ska det verkligen behöva vara så? Varför drar man in på det som är så viktigt? Det borde vara en självklarhet att vården är något av de första man satsar på inom politiken! Istället gör man precis tvärtom! Drar åt svångremmen så hårt att alla faktiskt inte kan få vård och bra vård! Personalen ska behöva jobba nästintill dygnet runt och ha usla löner. Det säger sig själv att vården inte kan bli bra. Alla patienter kan inte bli tillräckligt sedda. Jag kan inte låta bli att bli arg över detta. Inte bara för att jag själv jobbar inom vården! Nej, man behöver tänka om. Gör om, gör rätt! Satsa på vården. Utbilda folk. Bemanna upp sjukhus och andra vårdinrättningar så att ingen personal behöver bränna ut sig (och därmed hamna inom kategorin "psykisk ohälsa"). Ingen ska behöva jobba mer än ett pass i taget. Höj lönerna för alla inom vården. Vården är en viktig byggsten i livet och samhället. Det här gäller inte bara psykvården utan all vård! Alla patienter behöver få kompetent vård, rätt vård, bli sedda, hörda och omhändertagna/vårdade! Som det är idag är vården oerhört bristfällig många gånger. Vi inom vården gör så gott vi kan. Men, ibland räcker det inte. Patienter och anhöriga klagar. Vi får ta mycket skit. Vi klagar också. Våra chefer klagar. Men vi blir inte hörda! Trist när våra beslutsfattare drar åt svångremmen så hårt och istället satsar flera miljarder på annat som kanske borde få komma i andra, tredje eller fjärde hand...

Nä, nog om det.

I morse var jag trött. Jag kunde inte sova så jag gick ur sängen och drack kaffe istället. La mig en stund på soffan. Lät kroppen vakna i lugn och ro. Vinden susade utanför fönstret. Och regnet piskade mot fönsterblecket. Idag är en perfekt dag för mys. Ja, det är en sådan dag då jag blir lite extra mys-sugen! Jag tänder massor av ljus och en brasa i kaminen. Underbart att höra knastret och att se lågorna flamma. Eld är vackert. Men det är samtidigt skrämmande vilken kraft eld har! Idag är en dag väl passande för myskläder, filtar, bra böcker och filmer. Idag är en perfekt dag för att slappa! 

                                          Dagens egobilder                                                Osminkad!

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar