fredag 4 maj 2018

Självskadebeteende

Självskadebeteende handlar inlägget idag om! Det är ett sorgligt ämne måste jag säga. Men viktigt att lyfta fram! 

Självskadebeteende kan uttrycka sig på många olika sätt! T.ex. skära sig, bränner sig, svälta sig m.m. Oavsett vilket sätt man tar till är det lika illa. Att skada sig själv brukar vara ett sätt att hantera olika känslor som är svåra, t.ex. ångest, ilska, oro, stress m.m. Det kan naturligtvis också vara ett sätt att straffa sig själv! 

Tyvärr tror jag att det blir vanligare och vanligare med självskadebeteende. Jag har inte läst någon statistik men jag tycker mig se och höra fler och fler som på olika sätt utsätter sig själv för diverse destruktiva beteenden! 

Jag vet en ung kvinna som jag tror inte går att rädda faktiskt. I hennes huvud har det "slagit över" fullständigt och det blir bara värre o värre! Hon misshandlar sin kropp till max! Men hon verkar inte förstå att det är det hon gör! Hon verkar tro att hon bara blir snyggare o snyggare! Hennes ansikte är knotigt. Kinderna är helt insjunkna och hennes smilgropar ser ut som deformeringar. Ögonen är matta och trötta. Avsmalnade och tomma! Läpparna är platta, matta och ser ut att vara ditritade. Hennes hy är kritvit och livlös! Hon verkar tro att det är sunt att helt undvika solen. Hennes kropp är skinn och ben. Knäna ser förstora ut för hennes kropp. Det är ingen skillnad mellan rumpa/lår/vader. Höftbenen sticker ut. Det enda som putar ut på hennes kropp är hennes fejkbröst som ser helt fel ut på hennes utmärglade kropp. Det är ingen skillnad på överarm/underarm. Fingrarna är knotiga! Hon utesluter fett och socker för att hon är rädd för att "bli tjock"! Hon förstår inte att kroppen faktiskt behöver lite av varje för att må bra och vara sund! Det syns tydligt på henne att hon inte mår bra. Jag ser hennes överdrivna kroppshets som ett allvarligt självskadebeteende! 

Tyvärr tror jag att många unga tjejer är i samma sits. Vissa får ett "uppvaknande" och vänder skutan innan det är för sent. Men, för den kvinnan jag "känner" kommer det nog aldrig att vända! Hon har en sådan fruktansvärt dålig självkänsla och inte en tillstymmelse till verklighetsförankring! 

Mitt tips är: om du är förälder så tänk på hur du pratar om dig själv och din kropp inför dina barn. Tänk på hur du behandlar dig själv inför barnen. Heja inte på "sjukliga" kroppsideal/fixeringar. Prata inte nedlåtande om andras kroppar. Lyft istället fram att alla kroppar, oavsett storlek, är vackra! Och lyft fram att naturlighet är vackrare än botoxinjektioner, implantat och annat! Lyft fram att det är fint och vackert att åldras naturligt! 

Dagens selfie:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar