tisdag 24 oktober 2017

Tankar kring LÖGNER

Sedan jag skrev sist har det hänt hur mycket som helst i mitt liv. Men jag tänker inte dryfta allt det. I stället tänker jag skriva om LÖGNER! 

Lögner är aldrig bra. Det måste vi väl alla vara överens om. Det kommer aldrig något bra ur en lögn. En lögn medför så mycket tråkigheter. Skam. Konsekvenser. Svek. Ledsamheter. Bråk. Separationer. Ja listan kan göras lång. Jag tänker lite extra kring konsekvenser. De kan bli väldigt svåra att hantera, leva med och acceptera. Har man ljugit grovt för någon som man står väldigt nära får man kanske helt enkelt acceptera att man mister rätten att yrka på kompromiss. Ju mer insyltad i en lögn man blir desto längre bort skjuter man rätten till just kompromiss. Men om man ljuger och snabbt ångrar sig och berättar att man har ljugit kan man kanske nå en kompromiss. Då har man visat tydlig ånger och vilja att "reparera" den skada man har åstadkommit och skapat. Men man måste förstå att när den man ljuger för har kommit på en och man blir konfronterad bör man inte fortsätta ljuga om man vill kunna nå kompromisser. Fortsätter man ljuga och följer den andres nedbrytning bör man nog faktiskt inse att man förverkar sina rättigheter öht. Till typ allt: kompromisser och tillit t.ex. Ljuger man i en nära relation bör man nog faktiskt ta ett steg tillbaka och acceptera en hel del som man kanske inte är så bekväm med. T.ex. ultimatum. Vill man rädda den relation man har bör man kanske vara beredd på att behöva göra val som man kanske helst hade sluppit. Man skulle helt enkelt tänkt sig för innan man började ljuga. Har man inget att dölja behöver man inte ljuga! Och definitivt inte när man börjar bli ifrågasatt. Då bör en klocka ringa att den andre vet något. Efter en lögn där man brutit ner den som står en nära får man kanske typ lite "gilla läget" och gå vidare och hjälpa till att bygga upp tilliten igen och sen tänka sig för hur man beter sig framöver! Ja, helt enkelt: ge fan i att LJUGA!  Beter man sig idiotiskt kan man inte förvänt sig godhet tillbaka! Man kan inte göra något ogjort men man kan framöver välja att göra rätt. 

Ja, det var dagens tanke!

Idag skulle min älskade mamma ha fyllt 80 år. Jag och dottern var på minneslunden och tände ljus för henne! Grattis, lilla mamma, på födelsedagen! 

Dagens selfie är en bild från den15 oktober:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar